Een uitdaging voor kersverse hondenbaasjes
Het opvoeden van een pup is een intense ervaring, maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Eén van de meest voorkomende problemen waar eigenaren tegenaan lopen, is overprikkeling. Pups zijn volop bezig met het ontdekken van de wereld om hen heen, en soms wordt het hun simpelweg te veel. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag en frustratie bij zowel de pup als baas.
Wat is overprikkeling?
Overprikkeling ontstaat wanneer een pup meer prikkels binnen krijgt dan hij kan verwerken. Denk hierbij aan drukke spelmomenten, veel nieuwe indrukken of langdurige interactie met andere honden of mensen. Omdat pups nog volop in ontwikkeling zijn, hebben ze moeite met aangeven van hun eigen grenzen. Dit kan zorgen voor een overbelasting van het zenuwstelsel, met alle gevolgen van dien.
Hoe herken je een overprikkelde pup?
Overprikkeling uit zich vaak in opvallend gedrag, zoals
- Hyperactiviteit: Je pup gaat rondjes rennen, blaffen en lijkt niet meer te luisteren(de Zoomies).
- Sloopgedrag: Schoenen, meubels en andere spullen moeten het ontgelden.
- Bijtgedrag: Je pup hapt in handen, benen, kleding en soms zelfs andere honden.
- Rusteloosheid: Zelfs na een drukke dag lijkt je pup niet moe te zijn, waardoor hij niet tot rust kan komen en blijft hij alert.
- Stresssignalen: Denk aan hijgen, gapen, de oren plat naar achteren, of de staart laag dragen.
Veel baasjes herkennen deze signalen, maar weten niet hoe ze hier goed mee om moeten gaan. Dit kan leiden tot frustratie en onbegrip, zowel bij de baas als de pup.
Overprikkeling en opvoedingsuitdagingen
Naast algemene hyperactiviteit speelt overprikkeling vaak een rol in andere opvoedingsproblemen. Zo kan een overprikkelde pup eerder geneigd zij om spullen te slopen, simpelweg omdat hij zijn energie en spanning niet kwijt kan. Ook bijtgedrag wordt vaak erger wanneer een pup oververmoeid is.
Waarom is hulp inschakelen belangrijk?
Overprikkeling is niet alleen lastig voor je pup, maar ook voor jou als baas. Het kan leiden tot stress, frustratie en het gevoel dat je de controle kwijtraakt. Bovendien kan overprikkeling als het niet wordt aangepakt, zich ontwikkelen tot langdurige gedragsproblemen.
Het herkennen van overprikkeling en het begrijpen van het gedrag van een pup is een vak apart. Als hondencoach help ik je graag om inzicht te krijgen in wat jouw pup nodig heeft. Samen kijken we naar de oorzaken van het gedrag en vinden we de aanpak die bij jou en je pup past.
Wil je weten hoe je jouw overprikkelde pup kunt helpen en hoe je ongewenst gedrag kunt ombuigen? Kijk dan hier voor meer informatie over mijn puppycursus en neem gerust contact met me op. Samen zorgen we ervoor dat je pup weer rust vind en jij weer kunt genieten van de opvoeding.