Een hond die uitvalt naar andere honden of mensen wordt al snel bestempeld als agressief. Dit gedrag kan er immers indrukwekkend en beangstigend uitzien: blaffen, grommen, trekken aan de lijn en springen richting de hond of persoon in kwestie. Maar de meeste mensen beseffen niet dat uitvallen in veel gevallen voortkomt uit angst en onzekerheid en niet door agressie.
Wat betekent uitvallen?
Uitvallen is een vorm van gedrag waarbij de hond overmatig reageert op een bepaalde prikkel, zoals een andere hond, een onbekend persoon of zelfs een fiets of auto. Voor de eigenaar kan dit gedrag frustrerend en gênant zijn, vooral als anderen denken dat de hond “gemeen” of “onopgevoed” is. In werkelijkheid is het uitvallen vaak een reactie op een situatie waarin de hond zich bedreigd voelt. Het is hun manier om “Blijf weg van mij!” te zeggen. Honden die uitvallen proberen afstand te creëren tussen zichzelf en waar ze bang voor zijn.
Angst en onzekerheid als oorzaak
Honden zijn net als mensen: hun gedrag wordt beïnvloed door ervaringen, genen en omgeving. Honden die uitvallen uit angst of onzekerheid, hebben vaak een bepaalde achtergrond:
- Gebrek aan socialisatie als pup.
- Negatieve ervaringen met andere honden, mensen of in andere, specifieke situaties.
- Het missen van het gevoel controle te hebben over nieuwe of overweldigende omgevingen.
Wanneer een hond uit angst of onzekerheid uitvalt, heeft hij het gevoel dat er geen andere keus is. Hij probeert zichzelf te beschermen, simpelweg omdat hij niet geleerd heeft hoe op een andere manier met deze situaties om te kunnen gaan.
Hoe wordt angst voor agressie aangezien?
Een uitvallende hond kan er intimiderend uitzien en ook klinken. Mensen zien vaak alleen de oppervlakkige signalen: het harde blaffen, het trekken aan de lijn of de geconcentreerde blik. Wat onopgemerkt blijft, zijn de subtiele signalen van stress die er aan voorafgaan; liplikken, gapen, trillen of het laaghouden van de staart. Helaas wordt dit gedrag te snel uitgelegd als “agressief”. Dit label kan leiden tot onbegrip of zelfs vermijding van de hond. Voor de eigenaar kan dit stempel zorgen voor schaamte en het gevoel te hebben gefaald in de opvoeding van hun hond.
Wat kun je als eigenaar doen?
Het begrijpen van de werkelijke oorzaak van uitvalgedrag is de eerste stap naar de oplossing. Uitvallen is niet zomaar “slecht gedrag” dat genegeerd of gestraft moet worden. Het is een signaal van je hond dat hij zich niet veilig voelt en jouw hulp nodig heeft om met zijn angsten om te kunnen gaan. Veel eigenaren proberen zelf verschillende technieken of hulpmiddelen, maar raken gefrustreerd als er geen vooruitgang wordt gemaakt. Zonder inzicht in wat jouw hond echt nodig heeft, is het lastig om een blijvende verandering te bereiken.
Herken jij dit gedrag bij jouw hond? En wil je begrijpen waarom hij zo reageert en wat je kunt doen om hem te helpen? Neem dan contact met me op. Als hondencoach help ik je graag om het gedrag van je hond beter te begrijpen en om samen te werken aan een ontspannen en zelfverzekerde hond.