“Help, mijn hond is een puber!”

De uitdagingen van een puberhond: een test van geduld en begrip.

Het opvoeden van een hond verloopt in fases. Net wanner je denkt dat je alles onder controle hebt, verandert je schattige pup in een puber met een heel eigen wil. Deze fase, die vaak begint rond de leeftijd van zes maanden en tot wel twee jaar kan duren, kan behoorlijk uitdagend zijn. Het gedrag dat je hond tijdens deze periode laat zien, kan soms voelen als een test van je geduld.

Van gehoorzaamheid naar “bananen in de oren”.

Veel baasjes herkennen het moment waarop hun hond ineens lijkt te vergeten wat hij tijdens de puppycursus heeft geleerd. Waar hij eerder netjes kwam als je hem riep, rent hij nu vrolijk de andere kant op. Hij lijkt totaal ongeïnteresseerd in jouw aanwijzingen en test grenzen op alle mogelijke manieren. Dit is een veel voorkomend kenmerk van de puberfase: je hond ontwikkeld zijn eigen wil en verkent zijn onafhankelijkheid.

Onverwacht gedrag en onzekerheid.

Tijdens de pubertijd verandert niet alleen het gedrag van je hond, maar ook zijn emoties. Een hond die altijd zelfverzekerd was, kan ineens schrikken van een onbekend object of geluid, Dit heeft te maken met de veranderingen in de hersenen en hormonen, die ervoor zorgen dat je hond de wereld tijdelijk anders ervaart. Dit kan zich uiten in angst, terughoudendheid of juist overmoed.

Meer energie, minder focus.

Een puberhond zit vol energie en lijkt soms onvermoeibaar. Lange wandelingen, intensieve speelmomenten of zelfs trainingssessies lijken hem nauwelijks moe te maken. Tegelijkertijd heeft hij minder focus en wordt hij sneller afgeleid door alles wat er om hem heen gebeurt. Dit kan zorgen voor frustratie bij jou als baas, vooral als je merkt dat je hond niet meer reageert op commando’s die hij eerder moeiteloos uitvoerde.

Problematisch gedrag.

Tijdens de pubertijd testen honden graag de grenzen van wat wel en niet mag. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag, zoals veel blaffen, het opspringen tegen mensen of zelfs dingen slopen. Dit gedrag is vaak een uiting van frustratie, verveling of de behoefte aan aandacht. Dit gedrag kan behoorlijk lastig zijn om mee om te gaan, vooral omdat het vaak lijkt alsof niets werkt.

Waarom hulp inschakelen verstandig is.

De puberfase van een hond kan intens en verwarrend zijn, voor zowel de hond als het baasje. Veel eigenaren voelen zich in deze periode machteloos en vragen zich af wat ze verkeerd doen. Het is belangrijk om te beseffen dat deze fase normaal is, maar ook dat het een belangrijke periode is voor de opvoeding van je hond.

Wil je weten hoe je jouw puberhond kunt helpen om deze vaak lastige periode op een positieve en ontspannen manier door te komen? Kijk dan hier voor meer informatie over mijn basiscursus en neem gerust contact met me op. Samen werken we aan een stabiele en sterke band tussen jou en je puberhond.

Dit wil je misschien ook lezen:

Een hond die uitvalt naar andere honden of mensen wordt al snel bestempeld als agressief. Dit gedrag kan er immers indrukwekkend en beangstigend uitzien: blaffen, grommen, trekken aan de lijn [...]

Het wandelen met je hond zou een ontspannen en plezierige activiteit moeten zijn. Maar voor veel hondenbaasjes is dit verre van het geval. Een hond die constant aan de lijn [...]

Een uitdaging voor kersverse hondenbaasjes Het opvoeden van een pup is een intense ervaring, maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Eén van de meest voorkomende problemen [...]